Vastgoed ten dienste van maatschappelijke ontwikkeling

De Bonte Belevenis

Vanuit de bagage van genoten opleidingen, verschillende werkgebieden en een heleboel dromen en idealen, ontstond in 2004 bij Joscha Schoots en Inge Yntema het idee om een eigen bedrijf te beginnen. De droom was op Texel een bezoekerscentrum te beginnen, waar op een leuke, educatieve, laagdrempelige en gastvrije manier kennis kan worden gemaakt met een breed spectrum aan activiteiten.
BBL luchtfotoNa drie jaar “proefdraaien” in een pand in Den Burg, werd een zeer geschikte locatie gevonden in Den Hoorn, met voldoende binnen- en heel veel buitenruimte voor alle ideeën. Reguliere financiering was op dat moment niet haalbaar. Stichting Non-Nobis stelde vast dat het project paste binnen haar visie en is tot aankoop over gegaan.

Sinds 2008 is daardoor Landgoed De Bonte Belevenis van start gegaan met een bezoekerscentrum waar educatie en het laten beleven (zelf doen) heel belangrijk is.BBL wegwijsbordjes In de verschillende ambachten, zoals de kaarsenmakerij, zeepmakerij, papierschepperij, bakkerij, bierbrouwerij en distilleerderij wordt uitleg gegeven aan de bezoekers en kleinschalig geproduceerd. Hierbij worden zoveel mogelijk (biologische) ingrediënten van het eiland en het landgoed gebruikt. Verder biedt men ook dagbesteding aan voor mensen met een verstandelijk beperking of arbeidshandicap.

BBL broodjes bakken tijdens de markt vd. Smaakb.Buiten zijn er boerderijdieren, een biologische kruiden- en moestuin, speelweide en worden er groepsprogramma’s aangeboden voor zowel kinderen als volwassenen.
Jaarlijks organiseert de Bonte Belevenis, i.s.m. Slow Food Texel, de “Markt van de Smaakbelevenis”. Tijdens deze Doe-, Beleef-, en Smaakmarkt vinden diverse proeverijen, lezingen, demonstraties en workshops plaats, waarbij de bezoekers op een leuke, educatieve manier kennismaken met de al het goeds dat Texel te bieden heeft.

BBL 3Stichting Non Nobis heeft de initiatiefnemers gesteund en ondersteund bij het realiseren van hun idealen. Hierdoor hebben al vele toeristen en Texelaars de Bonte Belevenis kunnen ontdekken en beleven.
In 2014 was het voor de initiatiefnemers mogelijk het onroerend goed van Non Nobis over te nemen. Daarmee was dit project voor Non Nobis afgerond.

Weblink: www.landgoeddebontebelevenis.nl

« Overzicht projecten