DE BONTE BELEVENIS

Gevestigd in twee sfeervolle boerenschuren worden unieke producten ontwikkeld in verschillende ambachten; een zeepmakerij, een bierbrouwerij, een bakkerij, een kaarsenmakerij en een distilleerderij. De medewerkers De Bonte Belevenis demonstreren hoe ze de verschillende producten maken die in de eigen Bonte winkel en slijterij te koop zijn. In de brouwerij en distilleerderij wordt een paar keer per dag een rondleiding gegeven, waar op interactieve wijze wordt getoond en uitgelegd hoe op De Bonte Belevenis de alom geprezen whisky, bieren, likeuren en kruidenbitters worden gemaakt. 

DE SAMENWERKING MET DE BONTE BELEVENIS

Met de bagage van genoten opleidingen, verschillende werkgebieden en een heleboel dromen en idealen, ontstond in 2004 bij Joscha Schoots en Inge Yntema het idee om een eigen bedrijf te beginnen. De droom was om op Texel een bezoekerscentrum op te richten, waar op een leuke, educatieve, laagdrempelige en gastvrije manier kennis kan worden gemaakt met een breed spectrum aan activiteiten. Na drie jaar ‘proefdraaien’ in een pand in Den Burg, werd een geschikte locatie gevonden in Den Hoorn, met voldoende binnen- en heel veel buitenruimte voor alle ideeën.

 Reguliere financiering was op dat moment niet haalbaar. Stichting Non Nobis stelde vast dat het project paste binnen haar visie en is tot aankoop van het vastgoed overgegaan. Sinds 2008 is Landgoed De Bonte Belevenis van start gegaan, met een bezoekerscentrum waar educatie en ‘beleven’ (zelf doen) heel belangrijk zijn.  In de verschillende ambachten, zoals de kaarsenmakerij, zeepmakerij, papierschepperij, bakkerij, bierbrouwerij en distilleerderij wordt uitleg gegeven aan de bezoekers en kleinschalig geproduceerd. Hierbij worden zoveel mogelijk (biologische) ingrediënten van het eiland en het landgoed gebruikt.

 Verder is er een dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking of arbeidshandicap.

Non Nobis heeft in 2007 het landgoed aan de rand van de duinen nabij Den Hoorn op Texel aangekocht. De Bonte Belevenis bleek een succes en de initiatiefnemers hebben het pand in 2014 zelf kunnen verwerven. Non Nobis heeft een overbruggingsfinanciering verstrekt met een looptijd van tien jaar.

terug naar PROJECTENoverzicht
naar PROJECTENarchief