Eén van de doelstellingen van Non Nobis is om met het haar beschikbare kapitaal zoveel mogelijk impact te genereren. Dat betekent dat Non Nobis over het algemeen zal optreden als co-financier van projecten. Leningen worden verstrekt aan rechtspersonen (vereniging, stichting, coöperatie).
Bij een (hypothecaire) lening wordt de verhouding tussen rente en aflossing per project bepaald. Naast de rente en aflossing wordt een solidariteitsheffing in rekening gebracht die Non Nobis in staat stelt om ook in de toekomst risicodragend in projecten te investeren. De hoogte daarvan zal afhangen van het financiële draagvlak en van de maatschappelijke waarde van het project.
Daarnaast worden ook de kosten voor het afsluiten of ter beschikking stellen van het krediet berekend.
Bij het afsluiten van een lening of borgstelling wordt een afsluitprovisie in rekening gebracht. Dit is een vergoeding voor het in behandeling nemen van een verzoek tot financiering en het advies dat we geven. De hoogte van deze provisie is afhankelijk van de hoogte van de financiering. Meestal bedraagt de afsluitprovisie 1% van het totale bedrag dat van (of door bemiddeling van) Non Nobis wordt geleend. De afsluitprovisie is eenmalig.
Over het geleende bedrag wordt een rente in rekening gebracht. De rente is bedoeld om het kapitaal van Non Nobis in stand te houden. Die rente is gelijk aan de één jaars rente van Euribor, waarbij de rente die Non Nobis berekent niet negatief kan zijn. Euribor is het gemiddelde rente tarief waartegen een groot aantal vooraanstaande Europese banken (het bankenpanel) elkaar leningen in euro’s verstrekken
Non Nobis wil vastgoedprojecten mogelijk maken. Dat betekent dat zij vaak financiering verstrekt in de aanloopfase van een project. De risico’s van vroegtijdige financiering zijn over het algemeen hoger dan financiering door banken die pas financieren als er een omgevingsvergunning is verstrekt. Non Nobis houdt een extra reserve aan om die risico’s te kunnen dekken. Die extra voorziening wordt gefinancierd door een solidariteitsheffing die bovenop de rente wordt berekend. De hoogte daarvan is afhankelijk van het financiële draagvlak van een project. Deze heffing wordt na aftrek van kosten in een apart Non Nobis fonds ondergebracht. Projecten die slagen dragen op deze manier bij aan financiering van toekomstige projecten.
Non Nobis kan borg staan voor de financiering een project. Een borgstelling geldt voor maximaal 6 maanden maar kan eventueel in overleg worden verlengd. Wanneer Non Nobis een borgstelling afgeeft wordt een borgstellingsprovisie in rekening gebracht. Dit is een vergoeding omdat wij het bedrag van de borgstelling voor een project beschikbaar houdt en daardoor niet kan gebruiken voor andere projecten. De rente is gelijk aan de 6 maands Euribor.
Als Non Nobis geld uitleent wil ze ook zeker zijn dat het bedrag wordt terugbetaald. Ook als de lener failliet gaat. Daarom kan Non Nobis om zekerheden vragen die dat waarborgen. Dat kan zijn een
- hypotheekrecht (gronden, opstallen);
- pandrecht (roerende zaken zoals voorraad en inventaris, (handels)vorderingen of aandelen;
- hoofdelijkheid (meerdere partijen zijn aansprakelijk voor terugbetaling van hetzelfde bedrag);
- borgtocht (een derde kan zich borg stellen voor een schuld);
- garantie (een derde – vaak een bank of een moedermaatschappij – verbindt zich om het bedrag terug te betalen).
Non Nobis brengt geen kosten voor vervroegde aflossing in rekening. Ook is de hoogte van die vervroegde aflossing niet gemaximeerd. Geld dat op deze manier eerder vrijkomt, kan door Non Nobis weer beschikbaar worden gesteld voor de financiering van nieuwe projecten.
Bij aankoop en verhuur van een pand worden de kosten voor aankoop, financiering en onderhoud doorberekend in de huur.
Voor advies werkzaamheden die niet vallen onder de financieringskosten kan Non Nobis een uurtarief of een totaal bedrag in rekening brengen.